Text: Aktivism

Twitter

Vill du snabbt nå ut och påverka? Då är Twitter redskapet för dig och din grupp. Många politiker och journalister finns på Twitter vilket gör det till en bra kanal för just påverkansarbete.

Namn på Twitterkontot

När ni skapar ett Twitterkonto får ni ange ett användarnamn som kommer att vara synligt för alla. Det får vara max 16 tecken och därför gäller det att vara noggrann så att ni tydliggör vilka ni är, Exempel på bra namn är @AmnestyLund eller @AmnestyGrupp555 eller @AmnestyGruppHBTQI

Ni får också möjlighet att fylla i en informationstext (en så kallad bio). Den får vara upp till 160 tecken och där bör ni skriva lite mer om vilka ni är och vad er grupp jobbar med.

Att komma igång

Ditt skapade Twitterkonto är öppet för alla att se och vem som helst kan välja att följa er, alltså att prenumerera på era inlägg.

Det viktigaste på Twitter är att hålla sig kort. Ni får max använda 140 tecken i ett inlägg och då räknas även länkar, gärna mha etablerade förkortningar 

Innehåll i era tweets

I första hand ska ni twittra om frågor som är aktuella för er grupp. Till exempel kan ni informera om kommande aktioner eller uppmärksamma ett aktuellt fall. Ta tillvara möjligheten att ge era följare möjlighet att agera, exempelvis genom att skriva om våra webbaktioner och uppmana följare att skriva under.

Hashtags

Hashtag eller # används som ett sätt att etikettera inlägget. På twitter kan man söka på olika hashtags för att se inlägg inom ett visst område. Om en tweet går ut med texten "En samvetsfånge hotas att avrättas i #Iran. Agera på amnesty.se" så kan alla som följer #Iran se inlägget.

Vid kampanjdagar eller utåtriktade aktioner kan ni med fördel använda #amnestyaktivist

Att tänka på

Om ni får frågor till ert Twitterkonto som rör Amnestys ställningstagande i olika frågor kan ni alltid hänvisa till @AmnestySverige ifall ni inte kan ge ett bra svar själva. Då svarar anställda på sekretariatet på frågan.

Meddela gärna sekretariatet om ni startar ett Twitterkonto. Vi vill gärna följa det så vi kan retweeta era inlägg! Hör av er till [email protected]