Text: Aktivism

HBTQI-personers rättigheter

Runt om i världen förföljs, trakasseras och diskrimineras människor på grund av sin verkliga eller uppfattade sexuella läggning eller könsidentitet. Diskriminering leder bland annat till att HBTQI-personer fängslas, torteras och mördas och att HBTQI-aktivister förtrycks och begränsas i sin yttrande- och organisationsfrihet.

© Søren Malmose

PRIDE 2021 - Human rights are my pride!

Pride är årets höjdpunkt för HBTQI-frågor på Amnesty och det är nu hög tid för oss att börja sätta planerna för årets kampanj! World Pride kommer hållas i Köpenhamn och Malmö men formen för firandet beror på hur coronasituationen utvecklar sig, både för World Pride och lokala pridefiranden i landet. Detta kommer dock inte hindra oss från att uppmärksamma de kränkningar av HBTQI-personers rättigheter som sker runt om i världen.

Perioden för Pride är från första juni till september och under den kommer det finnas mycket att göra. Bland annat får ni som anmäler er en lathund med instruktioner för hur ni kan agera och dessutom ha möjligheten att agera kring Amnestys event under World Pride.

Vill du delta i Pride men missade infoträffen? Kontakta då Julia på julia.karlsson@amnesty.se eller 0709144681 för en inspelning av träffen eller om du har några frågor.

Årets tema: Könstillhörighetslagen

När Sverige 1972 införde en könstillhörighetslag som gav transpersoner möjlighet att ändra sitt juridiska kön och genomgå underlivskirurgi, var det unikt. Idag, 50 år senare är lagstiftningen förlegad och måste ersättas. I grunden handlar det om att säkerställa transpersoners mänskliga rättigheter på lika villkor som andra.

2018  föreslog regeringen att lagen skulle ersättas med två nya lagar så att processen kring ändring av kön i folkbokföringen tydligt separeras från den medicinska delen som utförs av vården. Men förslaget mötte viss kritik och regeringen skulle därför se över det. Nu, snart tre år senare, har fortfarande inget nytt förslag kommit. Nästa år är det val så det är hög tid att regeringen sätter fart så att de hinner infria sitt löfte. 

En förändring är viktig för att transpersoners rättigheter ska sluta inskränkas och för att deras egenmakt ska stärkas. Därför väljer vi att i år fokusera Pride kring just detta. Amnesty vill se en förändring där processen att ändra juridiskt kön förenklas och kan ske utan onödig inblandning av vården. Den nuvarande könstillhörighetslagen slår hårt mot de transpersoner - och de har väntat länge nog! 

Glöm inte att följa Amnestys riktlinjer kring bildhantering när du och din grupp engagerar er under Pride! Riktlinjerna finner ni som pdf under rubriken material.

Material

Lathund:

Affischer: 

Human rights are my pride - Allmän affisch A3

BESTÄLL AFFISCHER HÄR

Material för sociala medier:

Dela gärna Amnesty Sveriges instagraminlägg, så att de når ut till fler!

Begreppslista och Q&A:

Fysisk namninsamling:

PowerPoint Prideträff

Bildriktlinjer

Polistillstånd vid affischering

Planerar du på att sätta upp affischer eller banderoller i din stad? I vissa kommuner behöver du tillstånd för detta, kolla upp vad som gäller i din kommun. Krav på tillstånd framgår av kommunens lokala ordningsstadga som du hittar information kring på kommunens hemsida. Om inget uttryckligt tillståndskrav för affischering eller liknande framgår i ordningsstadgan, krävs inget tillstånd. Om tillstånd krävs, kontakta Makda så kan vi se över hur vi löser det på bästa sätt!

Tänk dock på att en pandemi råder, och att ni INTE får samlas i grupp och genomföra denna aktivitet!

Transgender Day of Visibility 

Den 31/3 var det Transgender day of Visibility. Dagen är till för att synliggöra, hylla och fira transpersoner och personer med transerfarenhet. I samband med denna dag anordnade HBTQI-gruppen i Malmö ett samtal tillsammans med författaren och transaktivisten Chris Scheanler. I samtalet berättar Chris om sin egen upplevelse som transperson, och hur det är att vara transperson i samhället vi lever i.

Samtalet hittar ni HÄR.

Pridearmband!

HÄRkan ni köpa årets fina pridearmband. 

Kostnad: Minst 110kr.

Förra året lanserade vi försäljning av pridearmband som var högt efterfrågade! Vi kommer sälja dem i år igen och skulle behöva hjälp av aktivister med att skicka ut dessa. En enkel och kul aktivitet för er som vill stötta oss i arbetet med fundraising som är helt nödvändigt för att vi ska kunna fortsätta bedriva vårt arbete för HBTQI-personers rättigheter!

Om ni är peppade på att hjälpa till - hör av er till kim.gynnerstedt@amnesty.se.

Pride 2020

Föregående Pride jobbade vi med fyra fall. Medan fallen i Honduras och Ungern är avslutade är Japan och Ryssland fortfarande aktuella. Information om de två pågående fallen finner ni nedan.

Japan 

I Japan är det inte olagligt att diskriminera på grund av sexuell läggning eller könsidentitet. Just nu ligger två lagförslag i frågan - ett från oppositionen och ett från regeringen. Lagförslag antas med konsensus i det japanska parlamentet och därför är det troligt att vi har chans att påverka, genom lobbyarbete, så att den slutgiltiga förslaget ger ett så starkt skydd för HBTQI-personer som möjligt. Den senaste aktionen i fallet gjordes av Nätverket för HBTQI-personers rättigheter, med ambitionen att påverka utfallet av en omröstning i det japanska parlamentet som berör diskrimineringslagstiftningen. Omröstningen sker i juni i år- en uppdatering av utfallet kommer. 

Ryssland 

Yulia Tsvetkova, konstnär, regissör och HBTQI- och kvinnorättsaktivist från Komsomolsk-na-Amure i Ryssland är måltavla för en homofobisk kampanj sedan mars förra året. Hon dömdes till husarrest för att ha "producerat och spridit pornografi" den 20 november. Sedan dess har hon trakasserats och nekats sina rättigheter. Inför rättegången som inleddes 9:e april, agerade Nätverket för kvinnors rättigheter för Yulia. Hon riskerade då att få upp till sex års fängelse. En uppdatering av domslutet kommer!

Affischer från 2020

Human rights are my pride - Allmän affisch A3
USA A3
Ungern A3
Ryssland A3
Japan A3
USA A4
Ungern A4
Ryssland A4
Japan A4


Nätverket för HBTQI-personers rättigheter

Vill du få information, agera via mejl eller engagera dig på annan ort? Gå gärna med i vårt nätverk för HBTQI-personers rättigheter där du får löpande information om aktuella händelser i världen och aktioner att agera på per mejl. 

Vem som helst kan anmäla sig till listan, du behöver inte vara medlem i Amnesty eller ha några förkunskaper!

Läs mer och anmäl dig här. 

För frågor kontakta:
Julia Karlsson
julia.karlsson@amnesty.se / 0709144681

Sidan uppdaterades senast 18 maj 2021