Varje år kränks miljontals kvinnors rättigheter – rätten till hälsa, personlig säkerhet, lika skydd inför lagen och rätten till jämlikhet inom familjen. Aborträtten hotas, kvinnor tystas och i många delar av världen ses inte kvinnors rättigheter som mänskliga rättigheter. Det kan vi inte acceptera. Var med i kampen för en rättvisare värld!
Gender based violence (könsrelaterat våld) är ett globalt problem som kan uttryckas på flera sätt- bland annat fysiskt, psykiskt eller sexuellt. Uppskattningsvis drabbas en tredjedel av världens kvinnor av någon sorts våld under sin livstid enligt Amnesty. Dessutom har utsattheten ökat under covid-19-pandemin till följd av utegångsförbud och nedstängningar. Längst ut på spektrat av detta våld finns femicides, dödligt våld mot kvinnor. De flesta fallen av femicides begås av offrets partner eller ex-partner. Det är också vanligt att offret är i finansiellt eller fysiskt underläge i förhållande till förövaren, som oftast är en man, och motivet till det dödliga våldet är att offret är just kvinna.
Våld mot kvinnor är en av många kvinnorättsfrågor Amnesty arbetar med. Vill ni hellre uppmärksamma någon av våra andra frågor på området kan ni läsa mer om dessa HÄR på hemsidan
I samband med Internationella kvinnodagen arrangerade Amnesty Sverige ett webinarium med temat GBV och femicid. Det finns nu att se i efterhand för er som inte var med.
Här nedan finns det länkat material som du och din grupp gärna får använda under aktiviteter på 8:e mars, men självklart vid andra aktiviteter också.
Mall till insändare:
Kvinnorättsquiz:
Affischer:
PowerPoint från kampanjutbildningen:
Du har väl inte missat att Amnesty har ett råd för kvinnors rättigheter? Rådet består av aktivister med extra stort intresse för kvinnors rättigheter och lokal organisering. De är med och bygger vår aktivism kring frågorna. Mer information om rådet hittar du HÄR
Har du fler frågor om informationen här på aktivistportalen eller Amnestys arbete med kvinnors rättigheter överlag? Hör av dig till oss!
Makda Tesfamichael
Kampanjledare Nordöst,
Amnesty International, Stockholm
mail: makda.tesfamichael@amnesty.se
tel: 0733-101521
MR-rådet: amnesty.mrradet.krg@gmail.com
Sidan uppdaterades 23 februari 2021