Genom att anordna en loppis eller starta en secondhand-verksamhet bidrar ni till att saker återanvänds och tas tillvara på: helt enkelt till en mer hållbar värld samtidigt som pengarna som samlas in bidrar till Amnestys arbete. En second hand-verksamhet kräver tid och planering men kan resultera i en hel del pengar. De senaste åren har intresset för second hand ökat markant och det kan därför vara en god insamlingsstrategi att testa på.
1. Bestäm tid och plats för er försäljning. Se till att ni har god framförhållning.
2. Uppmana folk att skänka saker till er loppis. Det bästa är om ni kan ha en specifik tidpunkt/tidsintervall då folk kan lämna in saker. Det krävs en hel del förvaringsutrymme för att samla in saker till loppmarknaden. Tacka därför nej till stora och utrymmeskrävande saker om ni inte har bra möjligheter att förvara och frakta dem. En idé kan vara att specialisera sig på små saker som smycken, böcker eller leksaker. Att ta emot saker från företag rekommenderas normalt inte.
3. Tänk på att ni kommer att behöva affischera mycket och långt i förväg för att få kunder.
4 frågor till Inger som engagerar sig i Amnestys bokloppis i Lund
Hej Inger! Berätta lite om er bokloppis.
Själva bokloppisen sker två gånger per år, vanligtvis i april och i november. Det brukar komma mycket folk så under loppistillfället är vi cirka 40 till 50 personer som hjälps åt. Vi anordnar namninsamling samtidigt, vilket funkar väldigt bra. Dessutom har vi alltid caféverksamhet på loppisen där vi medlemmar själva har bakat och gjort mackor. Caféet utgör en stor del av inkomsten!
Under resten av året samlar vi in de böcker som ska säljas. Vi får in alla möjliga typer av böcker - deckare, fritidsböcker och till och med rysk poesi från 1700-talet! Vi gör alltid en sortering av böckerna så att de håller god kvalité.
Hur marknadsför ni loppisen?
Vanligtvis i lokala grupper på till exempel Facebook, vilket är både effektivt och helt gratis. Man kan också använda sig av affischering eller annonser i lokal media.
Vilka utmaningar har ni stött på?
Det behövs många armar och glada miner för att driva en bokloppis! Det är en hel del som ska bäras och kånkas på. Vi har löst det genom att ha ett flexibelt schema där man kan anmäla sitt deltagande när man har möjlighet.
Har du något tips till den som vill anordna en loppis?
Hitta en bra lokal för förvaring och en bra lokal för försäljning, gärna med serveringsmöjligheter och god tillgänglighet.
Var tydliga med vad de insamlade pengarna går till! Det motiverar människor att köpa mer.