Text: Aktivism

HBTQI-personers rättigheter

Runt om i världen förföljs, trakasseras och diskrimineras människor på grund av sin verkliga eller uppfattade sexuella läggning eller könsidentitet. Diskrimineringen leder bland annat till att HBTQI-personer fängslas, torteras och mördas och att HBTQI-aktivister förtrycks och begränsas i sin yttrande- och organisationsfrihet

Pride 2019 - Zak och Turkiet


Uppdatering:
 Den 30 juni var dagen då Istanbul Pride skulle äga rum i Turkiet. Men istället för att skydda demonstrationen och möjliggöra den folkfest Pride borde vara attackerade polis de fredliga demonstranterna med gummikulor och tårgas, och ett flertal personerg greps enbart för att de deltog i festligheterna. Läs mer om vad som hände under Istanbul Pride här.

Turkiet: HBTQI-rörelsen i Turkiet behöver omvärldens stöd nu mer än någonsin. Därför uppmanas grupper fortsatt att agera till stöd för Turkiet och Zak under Pride. Sprid nedanstående Twitter-tråd på sociala medier, och fotografera och lägg upp bilder på era Pridefiranden under hashtaggen #IstanbulBetterInColor, så nås våra turkiska allierade av ert stöd!

Agera för Zak Kostopoulos

Då förutsättningarna för Pride i Turkiet har ändrats ges alla som vill möjlighet att agera för Zak Kostopoulos, en queeraktivist och människorättsförvarare som förra året misshandlades till döds i Grekland. Läs mer om Zaks fall och se kampanjmaterialet HÄR.  

Beställ material innan 16 juni!

Anmäl dig till årets Pridekampanj och beställ material! Eftersom uppdateringar har skett i Turkiet kommer alla som anmäler sig till att börja med få material för Zak Kostopoulus. Materialet består av affischer, infoblad och petitionslistor. Dessutom finns det en banderoll som skickas mellan städer för att tajma just din parad. 

OBS: Distributionen har sommarstängt mellan 16 juni - 20 juli. Beställ därför innan 16 juni för att säkra ditt kampanjmaterial till sommaren!

Materialbeställningsformuläret hittar du här!


Affischer på ett övergripande HBTQI-tema som också går att beställa:

HBTQI-nätverk

Gå gärna med i vårt HBTQI-nätverk då får du löpande information om aktuella händelser i världen och aktioner att agera på per mejl. Ju fler som agerar desto bättre kan informationen spridas vidare. Vem som helst kan anmäla sig till listan, du behöver inte vara medlem i Amnesty eller ha några förkunskaper!

Anmäl dig HÄR.

HBTQI-nätverket finns även på facebook, "Human Rights are my Pride".

För frågor kontakta:

Karolina Pontén

karolina.ponten@amnesty.se

0733-101521