Rekrytering av aktiva medlemmar
Att arbeta med rekrytering är en viktig del av verksamheten i alla grupper och distrikt. På den här sidan har vi samlat alla instruktioner som gäller rekrytering. Via den här sidan får ni också information om vilket rekryteringsmaterial ni kan beställa.
På övergripande (och förenklad) nivå finns det fyra olika sätt att förbättra och utveckla en ideell verksamhet:
- Att värva nya medlemmar (rekrytering)
- Att se till att befintliga medlemmar stannar längre i verksamheten (medlemsvård)
- Att se till att medlemmar ökar sin aktivitetsnivå (mobilisering, initiativtagande)
- Att förbättra verksamhetens kvalitet och effektivitet (utbildning, instruktioner, organisation)
Amnesty förväntar sig att alla grupper och distrikt arbetar med rekrytering på ett genomtänkt och ansvarsfullt sätt. Vi behöver kontinuerligt och systematiskt skapa intresse för vår verksamhet och hitta metoder att inkludera och ta hand om dem som vill delta i den.
Samarbete och samordning
Amnestygrupper som är ensamma på sin ort bör ha en genomtänkt plan för hur man når ut till intresserade på orten, och hur man välkomnar nya aktiva till gruppen. Vi rekommenderar alla grupper att utse en särskilt ansvarig för rekrytering, som ser till att gruppens arbete ligger i linje med riktlinjerna nedan. Vi tycker även det kan vara rimligt att sätta upp målsättningar kring att skapa nya grupper på orten, till exempel på skolor.
På alla orter där det finns mer än en grupp bör det finnas:
- en uttalad rekryteringsansvarig.
- skrivna rutiner och planer kring hur arbetet med rekrytering ska bedrivas.
Vi rekommenderar att ni utgår från riktlinjerna nedan. Ta också gärna kontakt med aktivistklustret på sekretariatet om ni behöver hjälp med att planera och samordna ert arbete.
Riktlinjer för rekrytering av aktiva medlemmar
Nedanstående fem punkter representerar en nivå för arbetet som vi anser borde vara rimlig på alla orter, i synnerhet där vi har mer än en grupp. Självklart finns det utrymme att göra modifieringar, men ni bör åtminstone aktivt ta beslut kring hur ni vill arbeta med varje punkt - även om ni skulle välja att lägga er på en lägre ambitionsnivå än riktlinjerna föreslår.
1. Utåtriktat arbete
- Ni bör kontinuerligt tänka in hur ni kan rekrytera aktiva medlemmar när ni bedriver kampanj- eller informatörsarbete.
- Vid utåtriktade aktiviteter har ni alltid rekryteringslistor där personer som vill veta mer om er verksamhet kan ange sina kontaktuppgifter.
- Ni ser till att återkommande affischera om att ni välkomnar nya medlemmar.
- Ni gör rekryteringsinsatser vid utvalda skolor/högskolor/universitet i anslutning till termins- eller läsårsskiften.
2. Interna rutiner
- Det finns en uttalat ansvarig för kontakten med nya medlemmar på varje ort.
- På orter med flera grupper finns det någon form av system/rutin för att förse den som är “nya medlemmar-ansvarig” med information om alla grupper/verksamheter på orten, till exempel vem som är kontaktperson, vad de brukar arbetar med och var/när de brukar träffas.
- Det är en god idé att skapa en särskild epostadress som man kan hänvisa personer som vill bli aktiva till, typ: [email protected]
3. Kontakt med intresserade
- Ett kortfattat standardbrev skickas omedelbart via e-post till den som meddelar att hen är intresserad av att bli aktiv i Amnesty. Brevet bör inkludera kortfattad information om Amnestys verksamhet lokalt, kontaktuppgifter till medlemsansvarig, samt ev information om utbildning för nya aktiva medlemmar.
- Brevet följs upp med telefonkontakt så snart som möjligt. Målet med samtalet bör vara att kunna slussa den intresserade vidare till en lämplig grupp. Vi rekommenderar att man “dubbelinformerar” all kontaktinformation, alltså: Be både gruppens kontaktperson att kontakta den intresserade medlemmen och den intresserade medlemmen att kontakta gruppens kontaktperson.
Tänk på: Den som anmäler ett intresse att arbeta aktivt i Amnesty kan vara allt från hängivet intresserad till ytligt nyfiken. Ta inte engagemanget för givet, utan utgå från att det handlar om att vinna någons intresse! Tänk också på att tid alltid är en nyckelfaktor vid kontakt med nya medlemmar. Att någon är intresserad av att engagera sig i Amnesty nu betyder inte att detsamma gäller nästa vecka. Smid medan järnet är varmt!
4. Grundutbildning
- Alla orter ska kunna genomföra utbildningar för nya aktiva medlemmar vid behov - antingen som en regelrätt utbildning under en eller två kvällar (alternativt en helgdag) eller som en genomgång på tu man hand. Större orter bör schemalägga två-tre utbildningar per termin. Utbildningarna bör inkludera information om Amnestys åtagande, organisation, arbetsformer och grundläggande riktlinjer.
- Det ska finnas medlemmar som kan hålla grundutbildning på samtliga orter. Under 2016 tar sektionen fram ett nytt material för grundutbildningar, och vi kommer löpande erbjuda utbildningar för utbildare. För mer information, se Amnesty ABC.
- Grundutbildningar behöver inte bara vända sig till dem som redan uttryckt intresse för att bli aktiva i Amnesty. Det finns goda förutsätningar att även rekrytera deltagare direkt till utbildningarna via affischering, sociala medier eller e-postutskick till Amnestymedlemmar på orten.
5. Rekryteringsprojekt / bildande av nya grupper
- Ett bra komplement till ert kontinuerliga arbete med rekrytering är att genomföra särskilda rekryteringsmöten. Från sekretariatet kan ni beställa särskilda affischer och flygblad som ni kompletterar med information om tid och plats för ert möte. Ni kan också göra e-postutskick till Amnestymedlemmar på den ort där ni håller ert möte. För mer detaljerade instruktioner, se instruktionerna nedan.
- Vi tror att det finns potential att bilda nya Amnestygrupper på alla orter, och vi uppmuntrar alla distrikt/grupper att diskutera frågan. Att bilda en ny grupp bör betraktas som ett uttalat och avgränsat projekt, där man har en tydlig bild av när arbetet ska bedrivas och vilken målgrupp man vänder sig till - exempelvis en skola, en särskild stadsdel eller en viss typ av medlemmar. Räkna med att ni inte bara behöver hjälpa den nya gruppen under själva bildandet, utan även att den kommer behöva stöd/handledning/kontakt under sin inledningsfas. För mer detaljerad information: Att starta en Amnestygrupp
Material
Rutiner för medlemsansvariga
Vi rekommenderar alla orter att utse särskilt ansvariga för kontakten med nya medlemmar, och att basera arbetet på tydliga skrivna rutiner . Utgå gärna från ovanstående mall och gör egna modifieringar där det behövs.Rekryteringslista för utskrift
Rekryteringsaffischer och flygblad
Flygblad och affischer för rekrytering kan ni antingen skriva ut själva eller beställa genom er verksamhetsutvecklare. För information om vem du kan vända dig till, se Kontakt
Instruktioner för rekryteringsmöten
Om ni planerar att genomföra särskilda rekryteringsmöten vill vi helst att ni först (gärna med god framförhållning) kontaktar er verksamhetsutvecklare. Då får ni hjälp med att beställa material och att ta tillvara det stöd som sekretariatet kan ge i samband med rekryteringsmöten, i korthet:
- Affischer "Ge Upp Ge Allt" (A3 och A4): Ni anger själva ort/tid/plats och annan information i det via fältet längst ner på affischen.
- Flygblad "Ge Upp Ge Allt": Information om ort/tid/plats skrivs på etiketter som klistras på flygbladen.
- E-postutskick: Ni erbjuds möjlighet att göra ett lokalt utskick till Amnestymedlemmar på den berörda orten. Ni står själva för text och bild. Utskicket görs via sektionens e-postsystem.
Jämlik rekrytering
Behöver er grupp stöd i jämlik rekrytering? Se nedanstående material, och gå vår workshop i jämlik rekrytering! För mer info om när nästa tillfälle ges, kontakta Fartun Andersson Ramnemo, på [email protected].
Handbok i mikroaggressioner
Fördjupning
Om ni vill lära er mer om rekrytering rekommenderar vi att ni tittar igenom "Rekrytera mera", som innehåller mängder av information och tips som rör medlemsrekrytering. Håll till godo!