Text: Aktivism

AVSKAFFA DÖDSSTRAFFET

Dödsstraffet är inte ett straff - det är ett brott i sig. Här nedan hittar du information om aktuella aktioner och ett baskit du kan använda dig av i arbetet mot dödsstraffet.

AGERA FÖR AHMADREZA DJALALI DEN 10 OKTOBER 

Ahmadreza Djalali greps i Iran den 26 april 2016, och anklagades för att ha samarbetat med den israeliska säkerhetstjänsten. I oktober 2017 dömdes Ahmadreza av Irans Revolutionsdomstol till döden för "korruption på jorden" (ifsad fil-arz). Amnestys uppfattning är att Ahmadreza Djalali är en forskare som fredligt utövat sitt yrke. Det har inte lagts fram några som helst bevis som tyder på att han begått några brott, och rättsprocessen mot honom har inte på långa vägar levt upp till internationell standard. Vi kräver att hans dödsdom upphävs och att han friges.

VAD KAN DU GÖRA?

Namnunderskrifter: samla in namnunderskrifter fysiskt, digitalt eller via QR-kod. Namninsamlingen på amnesty.se.

Påverkansbrev och mejl: skicka brev till Irans ambassad i Bryssel som kräver att Ahmadreza Djalalis avrättning stoppas och att han får återförenas med sin familj. Blixtaktionen med exempelbrev finns länkad som PDF-fil. Exempelbrevet går även att skicka via mejl till Irans ambassad i Stockholm: [email protected]

Sociala medier: använd följande inlägg på Twitter:

"Swedish-Iranian #AhmadrezaDjalali, arbitrarily detained in Iran & sentenced to death after an unfair trial that relied on tortured-tainted "confessions", is at imminent risk of execution. @Khamenei_ir must halt any plans for his execution & free him!"

Läs mer om Ahmadreza Djalalis fall och följ de senaste uppdateringarna HÄR!

Anmäl er grupp via detta formulär så ser vi hur många vi är som agerar under 10 oktober

Anmälan 10 oktober  Kontaktperson: Fartun Andersson Ramnemo, [email protected] 

Tidigare aktioner:

Baskit mot dödsstraffet 

Senast uppdaterad 1 juni 2022

I detta baskit hittar ni all information och material som ni kan tänkas behöva för att kunna agera mot dödsstraffet. Den är framtagen av och till aktivister som arbetar mot dödsstraffet. Den kommer ständigt att uppdateras med ny information och individfall, så att baskitet förblir relevant och en bra utgångspunkt i er aktivism!

Powerpoints

I dessa powerpoints finner ni mer djupgående information om dödsstraffet, varför och hur Amnesty arbetar mot dödsstraffet, hur en kan agera, aktuella fall och relevant statistik från 2021. Ni kan även använda dessa powerpoints om ni vill hålla i föreläsningar, exempelvis internt i gruppen, för en skolklass, i en studiecirkel, etc. Till varje powerpoint finns det även ett manus som ni kan använda. 

Varför och hur Amnesty arbetar mot dödsstraffet 
Powerpoint
Manus

Hur ni kan agera mot dödsstraffet
Powerpoint
Manus

Fakta och statistik om dödsstraffet 2021

Powerpoint

Manus

Lathund 

I lathunden hittar ni en sammanfattning av informationen som står i powerpointsen. Den är bra att läsa om ni vill få en överblick hur situationen ser ut, hur ni kan planera inför en kommande aktion och på vilka sätt som ni kan agera. 

Infoblad 

I infobladet hittar ni kortfattad information om hur och varför Amnesty arbetar för ett avskaffande av dödsstraffet, statistik om dödsstraffet 2020 och hur man kan engagera sig i frågan. Denna kan ni exempelvis skriva ut och dela ut till förbipasserande under era aktioner.

Individaktioner

AffischerBrickunderlägg

Brickunderläggen visar oskyldigförklarade, avrättade personers sista måltider med information om personen - som man kan använda sig av i matsalar, caféer eller restauranger. Ni kan även använda brickunderläggen som affischer. Brickunderläggen är ett perfekt sätt att väcka intresse för dödsstraffet. 

Här är tre brickunderlägg som ni kan använda:Förinspelade föreläsningar/videos 

Dessa föreläsningar och videos är ett bra sätt att lära sig mer om dödsstraffet utifrån ett personligt perspektiv. Föreläsningarna belyser dödsstraffet i Nigeria, Belarus och i USA, där personer som har en personlig koppling till dödsstraffet - antingen som familj eller som tidigare dödsdömd. Den sista presenterar Amnestys dödsstraffsrapport för 2020. Ni kan exempelvis visa dessa under en intern filmkväll i gruppen eller arrangera ett evenemang runt dem.

Dödsstraffet i Nigeria - Damian Ugwu och Moses Akatugba

Dödsstraffet i Nigeria - en hälsning från Moses Akatugba

Belarus: The death penalty in Europe - ett familjeperspektiv på när en familjemedlem dömts till döden och avrättats.

My Last Day - Anthony Graves on being wrongly imprisoned on Texas' death row - personlig berättelse om att sitta på death row.

Presentation av Amnestys dödsstraffsrapport för 2020.

Årets dödsstraffsrapport

Ni hittar Amnestys dödsstraffsrapport för 2021 här!

Frågor & idéer

Kontakta verksamhetsutvecklaren Fartun Andersson Ramnmeo, [email protected] 

Ni får gärna skicka bilder och/eller filmer på vad ni hittar på till samma mejladress!