Text: Aktivism

FÖRETAGSANSVAR

Även privata företag har ansvar att respektera mänskliga rättigheter. Så ser det inte alltid ut - varken bland svenska eller internationella företag. Här hittar du information om pågående kampanjer för att utkräva företagsansvar!

Svenska politiker - visa handlingskraft! 

Visste du att Sverige inte har någon lag som kräver att företag respekterar mänskliga rättigheter? Det innebär att svenska företag som riskerar att bidra till farliga arbetsvillkor, till att pressa löner eller att tysta kritiker varken behöver förebygga detta eller ställas till svars om det sker. Såhär kan vi inte ha det. Skarpare lagstiftning är ett viktigt steg mot att säkerställa att mänskliga rättigheter faktiskt respekteras av svenska företag! Sju av tio svenskar håller med om detta, enligt en undersökning gjord av Sifo. Detta är målet med årets kampanj Visa handlingskraft.

Här finner ni kampanjens namninsamling.

Hur ni engagerar er 

Medan våra dedikerade Amnesty business groups jobbar aktivt med lobbyarbete, uppmuntrar vi även er i andra aktivistgrupper att engagera er i kampanjen. Detta gör ni bäst genom att sprida den digitala aktionen för att den ska nå fler. Detta kan ni göra genom, exempelvis sociala medier så som Facebook, Twitter och Instagram, eller varför inte genom att skriva debattartiklar och insändare till lokal media? Eller kanske vill ni nå ut till ett lokalt radioprogram? 

Det finns gott om publicerat material, såsom debattartiklar och insändare, som ni kan dra inspiration från. Tänk på hur ni kan knyta an kampanjen på en lokal nivå. En vinkel som ni skulle kunna ta är att hänvisa till det ansvar som lyssnarna/läsarna har för att säkerställa mänskliga rättigheter, och att detta ansvar kan utövas genom att skriva på den digitala aktionen. Ni kan också hänvisa till den påverkan som folket kan ha. Hur många bor det i er kommun, region, eller ert län?  Det är så många underskrifter som hade tillkommit om alla invånare skrivit på.

Detta kan utföras i större såväl som mindre skalor. Varför inte nå ut till er skoltidning, podd-programmet på ert universitet, eller er lokaltidningen?

Här finner ni inspiration och tips för hur ni kan agera:

Arbete gentemot media: insändare och debattartiklar

Arbete gentemot media: att kontakta en redaktion

Anmäl dig till kampanjen för att få uppdateringar med ny information:
HÄR ANMÄLER DU DIG TILL KAMPANJEN 

Kontakt

Har du frågor om Amnestys arbete med företagsansvar eller kampanjen Visa handlingskraft? Hör av dig! 

Karin Ledin da Rosa 
Kampanjledare Nordväst
Amnesty International, Göteborg
karin.darosa@amnesty.se
+4670 987 04 65

Senast uppdaterad 11 november 2020