Text: Aktivism

Snabba puckar

Här hittar ni bakgrundsinformation, instruktioner och vädjanden kring de fall som vi lyfter under rubriken "Snabba puckar" i Insats.

Blixtaktion: Belarusiska oppositionsledaren Maryia Kalesnikava gripen

Maryia Kalesnikava har tillsammans med två andra kvinnor varit ledande i protesterna mot president Lukashenko. Efter att de två andra har tvingats lämna landet har Maryia blivit den främsta frontfiguren för den Belarusiska oppositionen. 

Maryia försvann den 7 september. Det dröjde två dygn innan myndigheterna delgav var de höll henne - då hade de redan hunnit försöka tvinga henne lämna landet. Maryia undvek exil genom att riva sönder sitt pass. Sedan den 9 september är Maryia häktad och anklagas för “Uppmaningar till undergrävande av nationell säkerhet”. För detta riskerar hon fem års fängelse. Myndigheterna försöker skynda på hennes fall för att använda det som prejudikat och varningsklocka gentemot andra demonstranter. Det är därför mycket bråttom att vi agerar - Maryia måste släppas genast!

Nedan hittar du instruktioner för påverkan via mail och brev.

Agera senast: 4 november 2020

Blixtaktion: Uigurisk modell frihetsberövad

Uiguren Merdan Ghappar har inte haft kontakt med omvärlden sedan mars i år. Då lyckades han få tag på sin mobil i det interneringscenter han hölls i Xinjiang i Kina, och skickade en film som visar hans lilla cell, smutsiga kläder, och hans hand fastkedjad i metallsängen till sin familj. Vi kräver att Merdan omedelbart ska släppas fri, agera nu! Instruktioner finns nedan.

Agera senast: 9 oktober 2020

Blixtaktion: Rysk aktivist fängslad efter fredliga protester

Ryska konstantin dömdes till fyra års fängelse för att ha deltagit i fredliga protester. Främst deltog han i protester för andra aktivister som blivit oskyldigt dömda. När hans fall prövades på nytt kortades straffet till 1,5 år. Men det är inte nog. Om inte Konstantins dom upphävs finns risk att den blir prejudicerande - vilket innebär att fler aktivister kan bli dömda efter att ha deltagit i fredliga protester. Därför måste vi agera nu! Nedan hittar ni instruktioner för solidaritetshälsningar och brevskrivning.