Text: Aktivism

AVSKAFFA DÖDSSTRAFFET

Dödsstraffet är inte ett straff - det är ett brott i sig. Vi har tagit fram en baskit för dödsstraffet, vilket innebär att du alltid kan agera inom dödsstraffet. Du hittar baskitet, aktuella kampanjer och aktioner rörande dödsstraffet, och information om Ahmadreza Djalali nedan! 

Baskit för dödsstraffet 

Senast uppdaterad 27 april 2021

I detta baskit hittar ni all information och material som ni kan tänkas behöva för att kunna agera inom dödsstraffet. Den är framtagen av och till aktivister som arbetar med dödsstraffet. Den kommer ständigt att uppdateras men ny information och individfall, så att baskitet förblir relevant och en bra utgångspunkt i er aktivism!

Powerpoints

I dessa powerpoints finner ni mer djupgående information om dödsstraffet, varför och hur Amnesty arbetar inom dödsstraffet, hur en kan agera, aktuella fall och relevant statistik från 2020. Ni kan även använda dessa powerpoints om ni vill hålla i föreläsningar, exempelvis internt i gruppen, för en skolklass, i en studiecirkel, etc. Till varje powerpoint finns det även ett manus som ni kan använda. 

Varför och hur Amnesty arbetar med dödsstraffet 
Powerpoint
Manus

Hur ni kan agera inom dödsstraffet
Powerpoint
Manus

Fakta och statistik om dödsstraffet 2020
Powerpoint
Manus

Individfall som ni kan agera för
Powerpoint
Manus

Lathund 

I lathunden hittar ni en sammanfattning av informationen som står i powerpointsen. Den är bra att läsa om ni vill få en överblick över dödsstraffet, hur ni kan planera inför en kommande aktion och på vilka sätt som ni kan agera. 

Infoblad 

I infobladet hittar ni kortfattad information om hur och varför Amnesty arbetar för ett avskaffande av dödsstraffet, statistik om dödsstraffet 2020 och hur man kan engagera sig i frågan. Denna kan ni exempelvis skriva ut och dela ut till förbipasserande under era aktioner.

AffischerBrickunderlägg

Brickunderläggen visar oskyldigförklarade, avrättade personers sista måltider med information om personen - som man kan använda sig av i matsalar, caféer eller restauranger. Ni kan även använda brickunderläggen som affischer. Brickunderläggen är ett perfekt sätt att väcka intresse för dödsstraffet. 

Här är tre brickunderlägg som ni kan använda:Förinspelade föreläsningar/videos 

Dessa föreläsningar och videos är ett bra sätt att lära sig mer om dödsstraffet utifrån ett personligt perspektiv. Föreläsningarna belyser dödsstraffet i Nigeria, Belarus och i USA, där personer som har en personlig koppling till dödsstraffet - antingen som familj eller som tidigare dödsdömd. Den sista presenterar Amnestys dödsstraffsrapport för 2020. Ni kan exempelvis visa dessa under en intern filmkväll i gruppen eller arrangera ett evenemang runt dem.

Dödsstraffet i Nigeria - Damian Ugwu och Moses Akatugba

Dödsstraffet i Nigeria - en hälsning från Moses Akatugba

Belarus: The death penalty in Europe - ett familjeperspektiv på när en familjemedlem dömts till döden och avrättats.

My Last Day - Anthony Graves on being wrongly imprisoned on Texas' death row - personlig berättelse om att sitta på death row.

Presentation av Amnestys dödsstraffsrapport för 2020.

Årets dödsstraffsrapport

Ni hittar Amnestys dödsstraffsrapport för 2020 här!

Frågor & idéer

Kontakta kampanjpraktikant Johanna Åkeby: johanna.akeby@amnesty.se

Ni får gärna skicka bilder och/eller filmer på vad ni hittar på till samma mejladress! 

Ahmadreza Djalali: Ett namn varje svensk borde känna till

Senast uppdaterad 14 oktober 2020

Ahmadreza är en svensk medborgare som sitter fängslad i Iran sedan 2016 och som fick sin dödsdom i oktober 2017. Vi har länge krävt att dödsdomen ska upphävas och att han ska släppas fri - och många i rörelsen bedriver ett outtröttligt arbete för detta.

För att skydda Djalali behöver vi fortsätta arbeta enträget för hans frigivning! Hans hälsotillstånd gör honom extra sårbar under rådande pandemi vilket innebär att det är viktigare än någonsin att agera för honom och försäkra oss om att hans fall är på tapeten. En vision vore att alla i Sverige känner till Djalalis situation, eftersom det skulle öka chanserna för hans frigivning.

AGERA FÖR DJALALI 

Digital kampanj #SaveAhmadreza 

Den 21 oktober är årsdagen för Ahmadrezas dödsdom. Det finns en digital aktion ni kan genomföra i samband med detta. Om er grupp finns i sociala medier, delta gärna och fundera tillsammans på hur ni kan få fler att göra detsamma!

Delta på Facebook

Lägg ett filter på din profilbild på Facebook. Detta gör du genom att klicka intill din profilbild på "Uppdatera profilbild", därefter väljer du "Lägg till motiv", sök sedan på "Djalali" så kommer filtret upp. Filtret är gult och består av en ram runt din profilbild där det står #SaveAhmadreza. I samband med att ni ändrar era profilbilder, kom ihåg att göra inlägg om varför ni agerar för Ahmadreza och hänvisa andra till att skriva under petitionen! 

Delta på Instagram 

Sprid information om fallet och uppmuntra Irans ledare att frigiva Ahmadreza genom att tagga dem i inläggen/händelserna: President Rouhani (@hrouhani), Utrikesminister Mohammad Javad Zarif (@jzarif_ir), och Supreme Leader Ali Khamenei (@khamenei_ir). 
I inläggen/händelserna kan ni exempelvis uppmuntra läsarna att sprida era inlägg vidare, och att använda Facebook filtret.

Delta på Twitter 

Även på Twitter kan ni tagga Irans ledare och uppmuntra dem att frigiva Djalali, där är deras id: Utrikesminister Mohammad Javad Zarif (@JZarif) och Supreme Leader Ali Khamenei (@khamenei_ir). Twittra på engelska så de förstår. Tweeten kan exempelvis se ut så här:

On Oct 21st, it has been 3 years since Ahmadreza Djalali was sentenced to death through an unfair trial. We urge @khamenei_ir and @JZarif to #FreeDjalali! #SaveAhmadreza!

Ni kan använda er av denna bild, eller denna, för mer effekt. 

Har er grupp inte Facebook? 

I slutet av oktober kommer vi att stänga namninsamlingen för att skriva ut alla namn och skicka dem till iranska beslutsfattare. Vill din grupp ordna en mer visuell överlämning, kanske en manifestation eller liknande? Det vore toppen. Hör av er! 

I avsnittet nedan finns ännu fler idéer på hur er grupp kan agera för Ahmadreza Djalali.

Synliggör Djalali på er ort 

Det finns många sätt att arbeta för Djalali utöver på sociala medier. Ni kan självklart fundera på och utveckla egna sätt att skapa uppmärksamhet om Djalalis fall, och kampanja på er ort. Om vi är många grupper som arbetar för att synliggöra hans ansikte ihop med hans namn, både fysiskt och digitalt, kan vi då profilera honom så pass mycket att människor ser hans ansikte framför sig när de hör hans namn?

Samlas till ett möte då ni gemensamt funderar på hur ni kan vara med och synliggöra Djalali. Kan det göras med hjälp av muralmålningar, projekt i skolans bildundervisning, virkade porträtt som fästs på lyktstolpar, affischering, tröjtrycksworkshop...

Förslag på fler kreativa aktioner för Djalali, samt tips för hur ni kan ordna en egen idé-brainstorm på ett digitalt möte hittar ni här:

OBS: Bilden ovan är från en aktion som gjordes hösten 2019. Vi rekommenderar att ni håller större avstånd till varandra när ni agerar i nuläget.