Text: Aktivism

Ban the Scan

Amnestys kampanj Ban the Scan arbetar för att ansiktsigenkänningsteknik för identifiering ska förbjudas i hela världen. Ansiktsigenkänningsteknik kan identifiera enskilda människor genom att jämföra en bild av dem med miljontals bilder i en databas och utgör ett särskilt hot mot människor med brun eller svart hud och andra icke-vita människor. Här kan du följa uppdateringar om kampanjen och få redan på vad du som aktivist kan göra!

Rapportering av kampanjens första del

Första delen av kampanjen har fokuserat på att få till stånd ett förbud mot tekniken i New York. För New York-bor, och särskilt svarta New York-bor, har ansiktsigenkänningsteknik använts på ett sätt som utgjort ett uppenbart brott mot rätten till privatliv och ett hot mot rätten till mötesfrihet.

Tack vare Amnestys volontärer (digital decoders) kan vi rapportera om att New York-polisens använding av ansiktsigenkänningsteknik ökar diskrimineringen av minioriteter i staden. Det har nu gjorts en utredning med hjälp av Amnestys decoders som visar att människor som lever i områden med en högre risk för att utsättas för visitation (stop and frisk) av polisen också är mer utsatta för invasiv ansiktsigenkänningsteknik. 

Ta en promenad i New York City

Decoders har kunnat karlägga över 25 500 övervakningskameror i New York och nu har kartläggningen lanserats. Via Ban the Scans webbplats kan du nu se hur polisens taktiker korsar varandra (såsom visitationer och kameraövervakning), hur Black Lives Matter demonstrationerna sommaren 2020 övervakades och hur vägar till turistattraktioner är övervakade. Kartläggningen visar att vissa sträckor i New York, sträckor som även var centrala i Black Lives Matter demonstrationerna, är exponerade för ansiktsigenkänningsövervakning hela vägen. Kolla själv hur mycket av en potentiell promenad mellan två platser i New York är exponerad för ansiktsigenkänningsövervakning på Ban the Scans webbplats.

Kontakta oss vid frågor eller funderingar!

Sidan uppdaterades 2023-05-25