Text: Aktivism

Utbildning till Amnestylobbyist - javisst!

Vi söker dig som vill utveckla ditt engagemang och som vill göra något effektivt (och lagom läskigt) för mänskliga rättigheter. Vi ser gärna att du varit engagerad ett tag och vill påverka svenska politiker i en eller flera av våra prioriterade frågor. 

Inför år 2020 ser Amnesty ett behov av att prata om våra frågor med svenska politiker - lokalt, regionalt och nationellt. Vi behöver vara ett gäng, vi behöver organisera oss och vi behöver finnas på platser där mänskliga rättigheter förbises.

Därför utbildar vi nu lobbyister. På lokal och regional nivå kommer vi att driva frågor om mänskliga rättigheter för utsatta EU-migranter och våldtäktsöverlevare. På nationell nivå kräver vi en lagstiftning som tvingar företag att ta hänsyn till mänskliga rättigheter. 

Också människa

Vi behöver prata med politiker på regionnivå om rätten till vård för utsatta EU-medborgare och uppmana dem att försäkra denna grupp samma vård som garanteras papperslösa. Vi behöver också i vissa fall prata med politiker på kommunal nivå om det eländiga i att införa lokala tiggeriförbud.

Time for change

Också i kampanjen mot våldtäkt i Sverige (och Norden) behöver vi aktivister som för samtal med vårdgivare och politiker om stöd till våldtäktsöverlevare/personer som utsatts för våldtäkt. 

Företag

Under 2020 kampanjar Amnesty tillsammans med andra organisationer för en svensk lagstiftning som kräver att företag tar hänsyn till mänskliga rättigheter. Vi behöver få till samtal med riksdagspolitiker om denna fråga men också med företag. 

När? Utbildningen äger rum på Amnestys sekretariat i Stockholm lördag 14 mars kl 13.00 till söndag 15 mars kl 15.00.

Ansökan görs här. Det finns ett begränsat antal platser och uppdrag och vi prioriterar aktivister som agerat i någon av de prioriterade frågorna eller i vårt ledarskapsprogram. Vi kommer också att sträva efter geografisk spridning. 

Utbildning, resa, mat och ev. boende är gratis. Sista ansökningsdagen är 1 mars.