Text: Aktivism

Utbildningsansvarig

Rollen som utbildningsningsansvarig innebär att tillgodose behovet av utbildning i distriktet, i synnerhet till de som är nya i Amnesty.

Det handlar alltså om att arrangera/beställa grundkursen A som i Amnesty (framför allt efter rekryteringsmöten) men också att initiera andra utbildningar och uppmuntra distriktens medlemmar att delta i nationella utbildningar.

Det är väldigt bra om distrikten anordnar lokala utbildningar. Som utbildningsansvarig är det bra att hålla kontakt med de lokala grupperna för att veta vilka utbildningsbehov som finns.

Tips:

Tips från Nicole Rahm, utbildningsansvarig i Uppsala

Att ansvara för Utbildnings-och seminarieverksamhet på distriktsnivå inom Amnesty påminner litegrann om att laga till en mustig och färgglad höstgryta; låt koka upp så att det bubblar ordentligt, smaka av, krydda eventuellt lite till och förbered dig sedan på en totalt himmelsk smakupplevelse! Här kommer mina tre bästa tips för en Utbildningssamordnare på distriktsnivå inom Amnesty:

1. Involvera andra inom distriktet:

När jag kom till insikt om att olika människor får fjärilar i magen av olika saker blev mitt arbete som utbildningssamordnare så mycket roligare – och inte minst så mycket lättare! Om det finns personer inom distriktet som älskar att skriva så be då dem komponera ihop lockande inbjudningar till seminarier och diskussionskvällar.

Om det finns personer inom distriktet som lyser upp av tanken på att prata inför folk så fråga då dem om de känner för att hålla i en eller annan utbildning. Om det finns personer inom distriktet som är IT-kunniga så låt dem sprida informationen om utbildningarna via den lokala hemsidan, facebookgruppen och maillistan. Ni ser vart jag är påväg... Enligt min erfarenhet blir en utbildning som bäst när fler personer har varit delaktiga i att skapa den!

2. Utvärdera

Om vi fortsätter liknelsen med höstgrytan så kan man säga att det nu blivit läge att smaka av och eventuellt krydda lite extra. Låt deltagarna utvärdera utbildningen för att få idéer för konstruktiva förändringar!

3. Val av lokal

Min upplevelse är att den stämning och energi som skapas när människor samlas för att delta i en utbildning till viss del påverkas av den lokal man håller till i. Om det är möjligt att boka en gratis/superbillig lokal som även känns varm och mysig att vara i så se till att göra det! Annars kan några ljus eller liknande göra tricket!