Text: Aktivism

Tvångsvräkning- aktion

Uppdaterad info!
Den 7 april tvångsvräktes de romer som bodde i den informella bosättningen Gianturco utanför Neapel i Italien, dagen före den Internationella romadagen. Många av familjerna hade redan lämnat bosättningen av rädsla för en brutal avhysning. Av dem som var kvar flyttades vissa till ett nytt segregerat läger och andra blev hemlösa.

I bosättningen Gianturco utanför Neapel i södra Italien har upp till 1300 rumänska romer bott, inklusive barn, gamla, sjuka och personer med funktionsnedsättningar. Många har bott i hus eller skjul de själva byggt av tegel, trä eller metallskrot. Vissa av familjerna flyttade till Gianturco redan 2011 efter att lägret där de då bodde sattes i brand av okända gärningspersoner.

Bosättningen var placerad på privatägd mark och i januari 2016 beordrade en domstol att den skulle tömmas. Vissa av de boende fick meddelande om beslutet men gavs ingen skriftlig information och ingen möjlighet att överklaga. Under året som gått har myndigheterna inte på ett meningsfullt samrått med de boende om hållbara boendealternativ.

Vräkningen
De boende och Amnesty fick veta att vräkningen skulle ske den 10 eller 11 april i år. Men kl 7 på morgonen den 7 april inleddes den. Amnesty Internationals utredare fick närvara för att övervaka operationen men journalister hindrades från att komma in. Dussintals bulldozrar rullade in i bosättningen och förstörde samtliga byggnader och skjul. Fyra timmar senare var operationen avslutad och området spärrades av.

Nytt läger för vissa
Runt 130 personer flyttades till ett nytt segregerat läger i Via del Riposo, placerat där en romsk bosättning brändes ner 2013. Antiromska slagord har redan sprayats på väggarna i närheten och Amnestys utredare hörde personer som körde förbi ropa hatiska kommentarer om romer. De lokala myndigheterna meddelade Amnesty att polisstyrkor skulle stanna i området “ett tag” eftersom risken är så stor att de romska familjer som flyttar dit utsätts för attacker och hatbrott.

Hemlöshet för andra
Många familjer har inte erbjudits något som helst alternativt boende och har därför blivit hemlösa efter vräkningen. Åtminstone två familjer, varav en med ett ettårigt barn, har sovit de senaste nätterna i sina bilar. En kvinna gravid i sjunde månaden och en mycket sjuk 20-åring sover i en tågstation. Vart övriga familjer tagit vägen är okänt för Amnesty. Under ett möte den 11 april med romska familjer och aktivister meddelade myndigheterna att det inte finns någon hjälp att få för familjerna som nu lämnats hemlösa.

Aktionen  

Även om Internationella romadagen är förbi och tvångsvräkningen har ägt rum så finns det skäl att agera, ännu mer nu då många människor nu lever i ovisshet och utan bostad. Aktionen vara till den 4 maj. Sprid gärna webbaktionen.

Anmälan och materialbeställning 

Det går fortfarande att beställa material. Här anmäler ni er samt gör er materialbeställning till kampanjen.

Petitionslistorna
Efter avslutad aktion skickas petitionslistorna direkt till borgmästaren i Neapel. Om ni inte har möjligheten att posta underskrifterna eller breven dit går det givetvis bra att skicka det till kontoret i Malmö.

Amnesty International
Yasmin Abdullahi
Kamrergatan 21, 21156 Malmö

Adress till Neapel  Luigi de Magistris,
Comune di Napoli 

Palazzo San Giacomo 

Piazza Municipio, 
80133 Napoli

och

Minister of Interior, Marco Minniti 
Ministero dell’Interno 

Piazza del Viminale 1, 
00184 Roma

Material

  • Affisch
  • Infoblad (OBS! EJ uppdaterad)
  • Petitionslistor (uppdaterad)

Material för utskrift