Text: Aktivism

Snabba puckar

Här hittar ni bakgrundsinformation, instruktioner och vädjanden kring de fall som vi lyfter under rubriken "Snabba puckar" i Insats.

Blixtaktion: Uigurisk modell frihetsberövad

Uiguren Merdan Ghappar har inte haft kontakt med omvärlden sedan mars i år. Då lyckades han få tag på sin mobil i det interneringscenter han hölls i Xinjiang i Kina, och skickade en film som visar hans lilla cell, smutsiga kläder, och hans hand fastkedjad i metallsängen till sin familj. Vi kräver att Merdan omedelbart ska släppas fri, agera nu! Instruktioner finns nedan.

Agera senast: 9 oktober 2020

Blixtaktion: Rysk aktivist fängslad efter fredliga protester

Ryska konstantin dömdes till fyra års fängelse för att ha deltagit i fredliga protester. Främst deltog han i protester för andra aktivister som blivit oskyldigt dömda. När hans fall prövades på nytt kortades straffet till 1,5 år. Men det är inte nog. Om inte Konstantins dom upphävs finns risk att den blir prejudicerande - vilket innebär att fler aktivister kan bli dömda efter att ha deltagit i fredliga protester. Därför måste vi agera nu! Nedan hittar ni instruktioner för solidaritetshälsningar och brevskrivning.