Text: Aktivism

SKRIV FÖR FRIHET GENOM ATT KLICKA HÄR 

-

Årets största kampanj är snart här! Skriv för frihet kommer att pågå mellan 29 november till den 17 december, med kampanjtoppsdagen den 10 december (Internationella dagen för mänskliga rättigheter). Vi uppmanar alla våra grupper att genomföra utåtriktade aktioner under hela perioden, men gärna med fokus på 10 december. Nedan kan ni läsa om de fyra individfallen och beställa material!

Skicka era signerade vykort, petitioner, solidaritetsbrev osv till oss senast den 17 december 2019 på:

Amnesty International
att: Hilda Forssell
Box 4719
116 92 STOCKHOLM

Beställ material här!

__________________________________________________________________

TÄVLING

LYCKA TILL!

__________________________________________________________________

Skriv för Yiliyasijiang - begär att han friges

Yiliyasijiang Reheman har blivit utsatt för ett påtvingat försvinnande av kinesiska myndigheter, troligtvis befinner sig Yiliyasijiang i ett omskolningsläger för Uigurer, Kinas muslimska minoritet.

24-åriga Yiliyasijiang Reheman och hans fru Mairinisha Abuduaini är uigurer från den kinesiska självständiga regionen Xinjiang. De bodde i Egypten för att studera när Yiliyasijiang försvann. Det uiguriska paret väntade sitt andra barn när kinesiska myndigheter i juli 2017 beordrade den egyptiska regeringen att fängsla runt 200 uigurer som befann sig i Egypten. Yiliyasijiang var en av dem som greps. 

Mairinisha vet inte vad som hänt med hennes man men har senare, genom vänner som bor i Xinjiang, fått reda på att Yiliyasijiang förts dit. Hon tror att han antingen är fängslad eller sitter frihetsberövad i ett av Kinas hemliga omskolningsläger. I dessa läger hjärntvättas den etniska gruppen uigurer, som Yiliyasijiang tillhör, med kinesisk propaganda. Kina säger att det handlar om att ”lära människor lagar och regler” men de drabbade som tagit sig därifrån vittnar om hot, tortyr och politisk hjärntvätt.  

Kräv att kinesiska regeringen och/eller myndigheter: 

__________________________________________________________________

Skriv för Yasaman - stå upp för alla kvinnors rätt att välja

24-åriga Yasaman Aryani från Iran stod upp för alla kvinnors rätt att själva välja vad de vill ha på sig. För det greps hon och dömdes till 16 års fängelse - för bland annat “anstiftan och medhjälp till korruption och prostitution”.

Yasaman är en iransk kvinnorättsaktivist som sitter fängslad för bland annat propagandabrott. Yasaman greps den 10 april i år, efter att ha lagt upp en video som blev viral på internationella kvinnodagen 8 mars 2019. Hon greps i sitt hem i Teheran och fördes bort. Dagen därpå greps också hennes mamma, Monireh Arabshahi, när hon åkte till ett fängelse för att försöka lokalisera Yasaman. Ytterligare en aktivist, Mojgan Keshavarz, som tillsammans med Yasaman och hennes mamma är med på videon, har frihetsberövats.

I videon syns de tre dela ut blommor till kvinnliga medpassagerare på ett tåg. Ingen av de tre bär slöja. “Den dagen kommer när kvinnor inte tvingas kämpa,” säger Monireh Arabshahi i videon. Yasaman Aryani överlämnar en blomma till en kvinna i hijab och säger att hon hoppas att de båda kan gå bredvid varandra på gatan en dag, “jag utan hijab, du med hijab”. 

Den 31 juli dömdes Yasaman till 16 års fängelse. 10 av dessa var för “anstiftan och medhjälp till korruption och prostitution”. Detta enbart för att hon tror på varje kvinnas rätt att välja. 

Kräv att Irans regering och/eller myndigheter:

__________________________________________________________________

Skriv för Magai - kräv hans frigivning

15-åriga Magai Matiop Ngong dömdes till döden genom hängning för att ha mördat sin kusin. Utan tillgång till advokat har han nu suttit fängslad i två år i väntan på verkställning av dödsdomen. 

Ung man i fängelsekläder sitter kedjad på golvet

Magai menar att det som hände inte var ett mord utan en olycka. Magai och hans kusin hamnade en dag i ett bråk med en granne. Situationen eskalerade och slutade med att Magais kusin dog av ett pistolskott som Magai avlossat, men som var tänkt som ett varningsskott och av misstag träffade hans kusin. 

Under gripandet och vid rättegången fick Magai inget juridiskt ombud utan fick en advokat först när han flyttades till fängelset. Han dömdes till döden genom hängning och uppmuntrades av domaren att istället överklaga fallet. 

Magai har nu suttit dödsdömd i två år utan att hans överklagan behandlats. 2018 hängdes fem personer i Sydsudan. En av dem var, precis som Magai, bara ett barn. 

Krav på Sydsudans regering och/eller myndigheter:

__________________________________________________________________

Skriv för Ibrahim - kräv att han släpps fri

Ibrahim Ezz El-Din är en 26-årig människorättsförsvarare. Han har blivit utsatt för ett påtvingat försvinnande, som en del av den Egyptiska regimens pågående repressioner av civilsamhället, yttrandefriheten och mänskliga rättigheter. 

Ibrahim Ezz El-Din arbetar med frågor som rör rätten till boende - mer specifikt människors tillgång till säkra och överkomliga boenden  i Egypten. Han har bland annat dokumenterat tvångsförflyttningar och bostadspolitiken i egyptiska städer. Kvällen den 11 juni var Ibrahim på väg hem när fyra civilklädda medlemmar av säkerhetsstyrkorna omringade och grep honom. När hans mamma fick reda på vad som hänt åkte hon direkt till den lokala polisstationen. Polisen sa att Ibrahim inte fanns där och förnekade att han över huvud taget blivit frihetsberövad. Ibrahims familj har sedan dess försökt ta reda på vad som hänt honom. De har inte fått några svar. 

Ibrahim har utsatts för ett påtvingat försvinnande. Det är ingen isolerad händelse, utan är en del av en omfattande kampanj mot det egyptiska civilsamhället. Hundratals personer har likt Ibrahim förts bort och fängslats i månader utan att åtalas. De får varken prata med sina anhöriga eller få tillgång till rättsligt stöd. Många har gripits enbart för att de har gett uttryckt för åsikter, kritiserat myndigheter eller stått upp för mänskliga rättigheter. Flera har anklagats för terrorrelaterade brott. Ibrahim är den femte personen med koppling till just organisationen Egyptian Commission for Rights and Freedoms som gripits de senaste tre åren. 

Kräv att Egypten:

Uppdatering:

Den 26 november 2019 infann sig Ibrahim Ezz El-Din, människorättsförsvarare i Egypten, i domstol efter att ha varit utsatt för ett påtvingat försvinnande i 167 dagar. Han anklagas för terrorrelatelade brott och åklagaren hävdar att han greps 25 november och inte 11 juni då han i själva verket blev bortförd. Ibrahim hade gått ner i vikt och berättade för sin advokat att han blivit torterad. Amnestys krav att frige honom kvarstår. Med kunskap om att han utsatts för tortyr är arbetet för hans frigivning fortfarande mycket viktigt.

__________________________________________________________________