Text: Aktivism

Det fria ordet under attack

Pjäs & Utställning

"Idag krymper utrymmet för yttrandefrihet och mänskliga rättigheter i Etiopien, i flera länder i Östra Afrika och på många andra håll i världen, mitt framför våra ögon. Detta minskar vanliga människors tillgänglighet till saklig information och därmed möjligheten att hålla politiskt valda ledare ansvariga för sina beslut. Det är grundstenar i demokratin som hotas och vi hoppas att utställningen kan inspirera teaterbesökarna att stå upp för yttrandefrihet och andra mänskliga rättigheter överallt i världen, alltid! " - Grupp 141 för Östra Afrika

För fyra år sedan gick Martin ut ur Kalityfängelset i Etiopien efter att ha suttit 438 dagar som samvetsfånge. Innan han lämnade fängelset lovade han sina medfångar att berätta för världen vad han hade sett. Resultatet blev den här föreställningen, Kality.

Kality är en teaterföreställning i samarbete med Riksteatern och Amnesty som turnerar runt hela Sverige. Föreställningen vill genom en samling vittnesmål och berättelser från fångar och förre detta frångar i Kalityfängelset i Etiopien lyfta hotet mot det fria ordet och de psykiska, fysiska och sociala konsekvenser som fängslandet för ens skrivande innebär.

"Idag råder undantagstillstånd i Etiopien. Journalistik är kriminaliserat. Att i det läget läsa texter från fängslade är ett sätt att visa världen att de kan fängsla journalister men inte det fria ordet", säger Martin Schibbye.

Att stå upp för mänskliga rättigheter är avgörande för att skapa förändring. En ökande mängd rapporter vittnar dock om inskränkningar av både förenings-, mötes- och yttrandefrihet och förföljelser av människorättsförsvarare i både demokratier och diktaturer. Dessa förändringsaktörer måste tillåtas och uppmuntras att utföra sina handlingar utan hinder och rädsla för repressalier. De ökande angreppen och förföljelserna av människorättsförsvarare riskerar att avskräcka andra från att kräva sina rättigheter, vilket får en omfattande och allvarlig inverkan på mänskliga rättigheter för alla människor i alla regioner i världen.

I samband med föreställningen kommer besökare även ha möjlighet att uppleva en utställning, som lyfter just hotet mot yttrandefriheten, kopplat till människorättsförsvarare. Lokala Amnestygrupper kommer även vara på plats och informera mer om Amnestys arbete i stort.

Turnéplan:

Mån 4 april     Stockholm, Södra Teatern     Stora Scen
Tis 5 april     Stockholm, Södra Teatern    Stora Scen
Ons 6 april    Stockholm, Södra Teatern    Stora Scen

Fre 7 april    Skövde, Kulturehuset (FP)    Valhalla   
Lör 8 april    Uddevalla,Folkets Hus   

Mån 10 april    Göteborg, Stora Teatern   
Tis 11 april    Falkenberg, Falkhallen        Blackboxen

Ons 19 april    Ängelholm, Jarl Kullescenen
Tors 20 april    Lund, Stadsteater

Fre 21 april    Växsjö, Kulturhuset        Palladium
Lör 22 april    Kalmar, Kalmar Teater

Sön 23 april    Norrköping, Kulturskolans aula
Tis 25 april    Linköping, Sagateatern

Ons 26 april    Lindesberg, Folkets Hus
Tors 27 april    Karlstad, Arenan
Fre 28 april    Säffle, Medborgarhuset        Teatersalongen

Lör 29 april    Enköping, Joar Blå   
Tis 2 maj    Bollnäs, Kulturhuset        Stora Scenen

Fre 5 maj    Umeå, Vävenscenen       

Kontakt:

Malin Mattsson, Kampanjsamordnare Göteborg
malin.mattsson@amnesty.se

Amanda Liedberg, Kampanjpraktikant Göteborg
amanda.liedberg@amnesty.se